Ads 468x60px

Pogača sa ćevapima

Pogača sa ćevapima

Tijesto:


  • 1 kg brašna  
  • 2 jaja  
  • 500 ml mlijeka  

  • 2 kašike ulja  
  • 2 kesice kvasca  
  • 2 kašičice soli  
  • 1 kašičica šećera

I još:


  • 1 kg ćevapa (oko 25 komada)  
  • 1 žumance  
  • 30 g susama
Priprema :

  • Umutiti jaja sa kvascem, šećerom i uljem. Prosijati brašno i dodati mu so. Na jaje sipati toplo mlijeko pa polako mutiti spiralnim mutilicama i dodavati brašno. Umutiti glatko tijesto koje se počinje odvajati od zdjele, i ostaviti ga da nadolazi.



  • Nakon 45min tijesto premijesiti pa  podijeliti u četiri lopte. Svaku loptu razvaljati u pravougaonik  širine dva ćevapa i debljine 4-5 mm. Presjeći ga uzdužno na pola pa redom motati ćevape u tijesto, kao rolnice i slagati ih u obliku potkovice u pleh, koji ste pouljili po potrebi. Kad je pleh popunjen, premazati pogaču žumancetom i posuti  je susamom.


  • Dodatno mašćenje tijesta nije potrebno jer će i sami ćevapi pustiti svoju masnoću koja će dodatno podmazati pogaču, ali i dati joj bolji šmek.Peći na 220C oko 45 min.Toplu izvaditi iz tepsije da se ne upari , kako bi ostala hrskava.
Izvor :

0 komentari:

Objavi komentar