Ads 468x60px

Mrak kockice

Mrak kockice

Potrebno (biskvit):
  • 6 jaja  
  • 150 g šećera  
  • 20 g kakaa  

  • 60 g brašna  
  • 40 g istopljenog putera

preliv:

  • 2 kašike šećera  
  • 50 ml vode  
  • 1 vanilin šećer  
  • 2 kašike ruma
krema:
  • 180 ml vrhnja za šlag  
  • 170 g čokolade za kuhanje  
  • 1 kašika ruma  
  • 1 vrećica Nescafe Cappuccina
glazura:
  • 130 g čokolade za kuhanje  
  • 60 ml vrhnja za šlag
Priprema :
  • Biskvit: Odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca umutite u čvrst snijeg; postepeno dodavati šećer. Zatim dodati i jedno po jedno žumance, miksati svo vrijeme.

  • Dodati i istopljeni puter.Na kraju dodajte kakao i brašno, pa sjedinite. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, pa sipajte u veliki pleh, obložen papirom za pečenje. Peći na 200 C, 10-tak minuta. Na isti način pripremite i drugu polovinu smjese. Pečen biskvit ostavite da se ohladi. Zatim presjecite oba biskvita popola, tako da dobijete 4 jednaka dijela.
  • Sirup: Prokuhajte vodu, šećer i vanilin šećer, pa dodajte rum. Svaku koru premažite sirupom.
  • Krema: Vrhnje prokuhajte, pa prelijte preko izlomljene čokolade. Dobro izmješajte, dodajte rum i Cappuccino, pa izmiksajte. Ostavite u frižider da se ohladi i stegne. Podijelite na 4 dijela. Na tacnu stavite prvu koru, premažite filom.
  • Zatim poklopite drugom korom. Opet premažite filom, pa poklopite trećom korom. I treću koru premažite filom, pa poklopite četvrtom korom. Četvrtu koru poklopite nečim, pa ostavite 10-tak minuta. Zatim premažite preostalom kremom.
  • Zagrijati vrhnje, pa preliti preko izlomljene čokolade. Izmješati, pa ostaviti da se ohladi. Premazati glazurom. Kad se glazura stegne, rezati na parčad!
Izvor :




0 komentari:

Objavi komentar