Ads 468x60px

Sinjski arambaši


Potrebno :
  • 1kg mješanog mljevenog mesa  

  • 4 kapule srednje veličine  
  • 4 češnja luka ili češnjaka   
  • manja kitica peršina   
  • sitno sjeckana panceta,bijeli dio (cca10-ak dag)  
  • 1 jaje,malo ulja,kašika svinjske masti
Začini :
  • sol  
  • papar   
  • vegeta  
  • slatka crvena paprika  
  • muškatni oraščić   
  • mljeveni klinčić

Priprema :
  • Isjeckati kapulu,luk,pancetu i peršin.
  • Dodati u mljeveno meso,potom sve navedene začine.
  • Što se tiče začina,namjerno nisam navodila količinu.
  • To jednostavno morate po svojoj želji i ukusu,ali paziti da ne bude preslano ili prejaki okusi drugih zacina.Ja osobno radim malo neslanije,jer je kupus sam od sebe slaniji,a i panceta koja ide u meso.Volim kada malo prevladava aroma muškatnog oraščica.
  • Dakle,kad ste proprali kupus,listine za umatanje i ribani,oblikujte rukama balotice i pocmite arambaše.
  • Kad ste smotali sve arambaše,dno lonca za kuhanje prekrit sitnim ribanim kupusom,posložite arambaše po to,koliko ih stane na dno.
  • Po njima složite domaće kobasice,pečenicu,ili nešto drugo od suhog mesa,zavisi što volite.Opet to prekrijte arambašima.
  • Po tome jos malo krupno rezanog kupusa štovam je ostalo od listova od motanja.Na vrh malo koncentrata od rajčice,i raspoređena kašika masti.Kuhati oko 1.30h.

Izvor :

0 komentari:

Objavi komentar