Potrebno :
- 1kg mješanog mljevenog mesa
- 4 kapule srednje veličine
- 4 češnja luka ili češnjaka
- manja kitica peršina
- sitno sjeckana panceta,bijeli dio (cca10-ak dag)
- 1 jaje,malo ulja,kašika svinjske masti
- sol
- papar
- vegeta
- slatka crvena paprika
- muškatni oraščić
- mljeveni klinčić
Priprema :
- Isjeckati kapulu,luk,pancetu i peršin.
- Dodati u mljeveno meso,potom sve navedene začine.
- Što se tiče začina,namjerno nisam navodila količinu.
- To jednostavno morate po svojoj želji i ukusu,ali paziti da ne bude preslano ili prejaki okusi drugih zacina.Ja osobno radim malo neslanije,jer je kupus sam od sebe slaniji,a i panceta koja ide u meso.Volim kada malo prevladava aroma muškatnog oraščica.
- Dakle,kad ste proprali kupus,listine za umatanje i ribani,oblikujte rukama balotice i pocmite arambaše.
- Kad ste smotali sve arambaše,dno lonca za kuhanje prekrit sitnim ribanim kupusom,posložite arambaše po to,koliko ih stane na dno.
- Po njima složite domaće kobasice,pečenicu,ili nešto drugo od suhog mesa,zavisi što volite.Opet to prekrijte arambašima.
- Po tome jos malo krupno rezanog kupusa štovam je ostalo od listova od motanja.Na vrh malo koncentrata od rajčice,i raspoređena kašika masti.Kuhati oko 1.30h.
Izvor :
0 komentari:
Objavi komentar