Katarina torta
Potrebno:
- 19 jaja
- 375 grama putera
- 200 grama šećera u prahu
- 22 kašike šećera kristala
- 200 grama sjeckanih oraha
- 10 grama mljevenih oraha
- 50 grama grožđica
- 6 kašika brašna
- 2 kašike ulja
Priprema I kore:
- Dobro umutiti 8 bjelanjaka sa 8 kašika šećera, dodati žumanca i dalje mutiti.
- Kada je umućeno doati orahe izmiješane sa brašnom i na kraju 3 štangle otopljene čokolade.
- Masu peći u dvije kore.
Priprema II kore:
- Umutiti snijeg od 8 bjelanjaka sa 200 grama šećera.
- 200 grama sjeckanih oraha i 50 grama grožđica izmiješati sa 4 kašike brašna i dodati u ulupani snijeg.
- Na kraju lagano izmiješati 2 kašike ulja.
- Peći u jednom dijelu na temperaturi 180 stepeni.
Priprema I fila:
- 6 žumanjaka umutiti na pari sa 8 kašika šećera.
- Kad se dobije gusta krema, skinuti i ohladiti.
- U ohlađeno dodati 250 grama dobro umućenog putera.
Priprema II fila:
- 3 cijela jajeta mutiti na pari sa 6 kašika šećera, do potrebne gustine, pa dodati 4 štangle čokolade.
- Kada se ohladi dodati 125 grama umućenog putera.
Slaganje torte:
- Na tacnu staviti prvo tamnu koru, pa žuti fil, preko njega staviti crni fil, pa koru od bjelanjaka, preko nje crni fil, preko toga žuti fil i na kraju crnu koru.
- Tortu premazati žutim filom i posuti mljevenim orasima.
0 komentari:
Objavi komentar