Ads 468x60px

Katarina torta

Katarina torta


Potrebno:

  • 19 jaja
  • 375 grama putera
  • 200 grama šećera u prahu
  • 22 kašike šećera kristala
  • 200 grama sjeckanih oraha
  • 10 grama mljevenih oraha
  • 50 grama grožđica
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike ulja

Priprema I kore:

  • Dobro umutiti 8 bjelanjaka sa 8 kašika šećera, dodati žumanca i dalje mutiti.
  • Kada je umućeno doati orahe izmiješane sa brašnom i na kraju 3 štangle otopljene čokolade.
  • Masu peći u dvije kore.

Priprema II kore:

  • Umutiti snijeg od 8 bjelanjaka sa 200 grama šećera.
  • 200 grama sjeckanih oraha i 50 grama grožđica izmiješati sa 4 kašike brašna i dodati u ulupani snijeg.
  • Na kraju lagano izmiješati 2 kašike ulja.
  • Peći u jednom dijelu na temperaturi 180 stepeni.

Priprema I fila:

  • 6 žumanjaka umutiti na pari sa 8 kašika šećera.
  • Kad se dobije gusta krema, skinuti i ohladiti.
  • U ohlađeno dodati 250 grama dobro umućenog putera.

Priprema II fila:

  • 3 cijela jajeta mutiti na pari sa 6 kašika šećera, do potrebne gustine, pa dodati 4 štangle čokolade.
  • Kada se ohladi dodati 125 grama umućenog putera.

Slaganje torte:

  • Na tacnu staviti prvo tamnu koru, pa žuti fil, preko njega staviti crni fil, pa koru od bjelanjaka, preko nje crni fil, preko toga žuti fil i na kraju crnu koru.
  • Tortu premazati žutim filom i posuti mljevenim orasima.

0 komentari:

Objavi komentar