Ads 468x60px

Torta sa filom od dunja

Torta sa filom od dunja


Potrebno (za fil):

  • 750 grama dunja
  • 50 grama šećera
  • 2 kašike soka od limuna
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 3 - 5 kašika soka od jabuke

Za koru:

  • 4 jaja
  • 160 grama šećera
  • 60 grama brašna
  • 60 grama gustina
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica putera za kalup
  • 750 grama šlaga
  • 2 kesice učvršćivaća za šlag
  • 3 kašike šećera
  • 50 grama mljevenih lješnika
  • malo cimeta

Priprema:

  • Dunje oljuštite, isjeckajte i izvadite sjemenke.
  • Dinstajte ih sa šećerom i limunom oko 25 minuta.
  • Umiješajte puding od vanile i sok od jabuka i napravite fil.
  • Odvojite 3 kašike za ukrašavanje.
  • Ostavite da se ohladi.
  • Za pripremanje biskvitne podloge, puterom namastite kalup prečnika 26 cm.
  • Odvojite jaja.
  • Dobro ulupajte bjelanca i 4 kašike hladne vode.
  • Lupajte dalje i dodajte šećer.
  • Dodajte žumance, brašno, gustin i prašak za pecivo.
  • Dobro promiješajte.
  • Stavite u kalup, pecite 20 minuta na 200 stepeni, izvadite i ostavite da se ohladi.
  • Ulupajte šlag, učvršćivač i šećer.
  • Podlogu podijelite na tri dijela.
  • Donju podlogu premažite polovinom fila od jabuka i premažite tortu šlagom.
  • Ukrasite filom od dunja, šlagom, lješnicima i cimetom.

0 komentari:

Objavi komentar