Torta sa filom od dunja
Potrebno (za fil):
- 750 grama dunja
- 50 grama šećera
- 2 kašike soka od limuna
- 1 kesica pudinga od vanile
- 3 - 5 kašika soka od jabuke
Za koru:
- 4 jaja
- 160 grama šećera
- 60 grama brašna
- 60 grama gustina
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašičica putera za kalup
- 750 grama šlaga
- 2 kesice učvršćivaća za šlag
- 3 kašike šećera
- 50 grama mljevenih lješnika
- malo cimeta
Priprema:
- Dunje oljuštite, isjeckajte i izvadite sjemenke.
- Dinstajte ih sa šećerom i limunom oko 25 minuta.
- Umiješajte puding od vanile i sok od jabuka i napravite fil.
- Odvojite 3 kašike za ukrašavanje.
- Ostavite da se ohladi.
- Za pripremanje biskvitne podloge, puterom namastite kalup prečnika 26 cm.
- Odvojite jaja.
- Dobro ulupajte bjelanca i 4 kašike hladne vode.
- Lupajte dalje i dodajte šećer.
- Dodajte žumance, brašno, gustin i prašak za pecivo.
- Dobro promiješajte.
- Stavite u kalup, pecite 20 minuta na 200 stepeni, izvadite i ostavite da se ohladi.
- Ulupajte šlag, učvršćivač i šećer.
- Podlogu podijelite na tri dijela.
- Donju podlogu premažite polovinom fila od jabuka i premažite tortu šlagom.
- Ukrasite filom od dunja, šlagom, lješnicima i cimetom.
0 komentari:
Objavi komentar