Ads 468x60px

Pita sa makom

Pita sa makom



Potrebno(za dizano tijesto):

  • 250 grama brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 40 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo soli
  • 5 kapi arome od limuna
  • 1/8 l mlijeka
  • 50 grama otopljenog maslaca ili margarina

Za fil:

  • 1/4 l mlijeka
  • 50 grama kukuruznog brašna
  • 175 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo soli
  • 500 grama sitnog sira (ne punomasnog)
  • 50 grama maslaca
  • 2 jajeta
  • 250 grama mljevenog maka
  • 375 grama sitno sjeckanih jabuka
  • 35 grama suvog grožđa.

Za mrvljeno tijesto:

  • 100 grama kukuruznog brašna
  • 75 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 75 grama maslaca ili margarina

Priprema:

  • Brašno pomiješati sa suhim kvascem i polahko dodavati šećer, vanilin šećer, so, aromu limuna, mlijeko i maslac.
  • Kada zamijesite tijesto ostaviti na toplom da se podigne.
  • tijesto opet zamastiti, razvući pa staviti u namašćenu tepsiju.
  • Mlijeko, kukuruzno brašno, šećer, vanilin šećer i so polahko kuhati uz stalno miješanje i kada provri skinuti sa vatre.
  • Sir pjenasto umutiti sa maslacem i sa jajima.
  • Podijeliti na dva dijela i u jednu polovinu umiješati mak, jabuke i suho grožđe i nanijeti fil na tijesto.
  • Odozgo staviti preostali sir.
  • Za mrvljeno tijesto brašno pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom, pa na kraju umiješati maslac.
  • Ovim testom "poklopiti" pitu i peći 35 minuta na 160 stepeni.

0 komentari:

Objavi komentar