Pita sa makom
Potrebno(za dizano tijesto):
- 250 grama brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- 40 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- malo soli
- 5 kapi arome od limuna
- 1/8 l mlijeka
- 50 grama otopljenog maslaca ili margarina
Za fil:
- 1/4 l mlijeka
- 50 grama kukuruznog brašna
- 175 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- malo soli
- 500 grama sitnog sira (ne punomasnog)
- 50 grama maslaca
- 2 jajeta
- 250 grama mljevenog maka
- 375 grama sitno sjeckanih jabuka
- 35 grama suvog grožđa.
Za mrvljeno tijesto:
- 100 grama kukuruznog brašna
- 75 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 75 grama maslaca ili margarina
Priprema:
- Brašno pomiješati sa suhim kvascem i polahko dodavati šećer, vanilin šećer, so, aromu limuna, mlijeko i maslac.
- Kada zamijesite tijesto ostaviti na toplom da se podigne.
- tijesto opet zamastiti, razvući pa staviti u namašćenu tepsiju.
- Mlijeko, kukuruzno brašno, šećer, vanilin šećer i so polahko kuhati uz stalno miješanje i kada provri skinuti sa vatre.
- Sir pjenasto umutiti sa maslacem i sa jajima.
- Podijeliti na dva dijela i u jednu polovinu umiješati mak, jabuke i suho grožđe i nanijeti fil na tijesto.
- Odozgo staviti preostali sir.
- Za mrvljeno tijesto brašno pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom, pa na kraju umiješati maslac.
- Ovim testom "poklopiti" pitu i peći 35 minuta na 160 stepeni.
0 komentari:
Objavi komentar