Mafin od jabuke
Potrebno (za tijesto):
- 100 grama margarina ili maslaca
- 125 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- pola rendane kore od limuna
- malo soli
- 2 jajeta
- 200 grama brašna
- 1 ravna kašičica praška za pecivo
- 100 ml mlijeka
- 2 jabuke (teške zajedno oko 200 grama)
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
- Maslac ili margarin pjenasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, posle polahko umiješati jaja.
- Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i polahko dodati maslac i mlijeko.
- Jabuke oljuštiti, izvaditi koštice i isjeći na sitne kocke, pa umiješati u tijesto.
- Tijesto rasporediti u 12 manjih kalupa za mafin i stavljati ih u rernu na rešetku da se peku na 200 stepeni 20 - 25 minuta.
- Kada se mafini ispeku, izvaditi iz kalupa i ohlađene posuti šećerom u prahu.
- Mogu se odozgo posuti i sjeckanim orasima, a u tijesto se može dodati malo cimeta.
0 komentari:
Objavi komentar