Ads 468x60px

Čupava torta

Čupava torta


Potrebno:

  • 5 bjelanaca
  • 240 grama šećera
  • 100 grama prženih mljevenih lješnika
  • 40 grama pšeničnog praha
  • 2 grama cimeta
  • 125 grama slatke pavlake
  • 5 grama instant kafe u prahu
  • 250 grama čokolade
  • 90 grama putera
  • 1 gotovu koru od prhkog tijesta (prečnika 20 cm)
  • 2-3 supene kašike želea od ribizle
  • 2 tanke čokoladne biskvitne kore (prečnika 20 cm)
  • 40 - 50 grama struganih lješnika 
  • šećer u prahu

Priprema:

  • Bjelance tvrdo umutiti, pritom lagano dodavati polovinu šećera.
  • Ostatak umiješati na kraju.
  • Pečene lješnike, pšenični orah i cimet pomiješati u umiješati u ulupana jaja.
  • Od ove mase napraviti 3 podloge prečnika 30 cm.
  • Podloge peći 5 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 150 stepeni, i ostaviti 2 - 3 sata da se ohlade.
  • Skuhati slatku pavlaku i u njoj otopiti instant kafu u prahu i sitno isječenu čokoladu.
  • Puter ulupati pjenasto i umiješati ga.
  • Podlogu od prhkog tijesta premazati želeom od ribizle, na nju postaviti čokoladu biskvitnu podlogu i premazati je kremom od kafe.
  • Jednu na drugu postaviti i ostale kore i svaku premazati tim kremom.
  • Poklopiti drugom čokoladnom biskvitnom korom i tortu, po stranicama, premazati ostatkom krema.
  • Tortu posuti struganim lješnjacima i šećerom u prahu.
  • Ostaviti da s hladi.

0 komentari:

Objavi komentar