Čupava torta
Potrebno:
- 5 bjelanaca
- 240 grama šećera
- 100 grama prženih mljevenih lješnika
- 40 grama pšeničnog praha
- 2 grama cimeta
- 125 grama slatke pavlake
- 5 grama instant kafe u prahu
- 250 grama čokolade
- 90 grama putera
- 1 gotovu koru od prhkog tijesta (prečnika 20 cm)
- 2-3 supene kašike želea od ribizle
- 2 tanke čokoladne biskvitne kore (prečnika 20 cm)
- 40 - 50 grama struganih lješnika
- šećer u prahu
Priprema:
- Bjelance tvrdo umutiti, pritom lagano dodavati polovinu šećera.
- Ostatak umiješati na kraju.
- Pečene lješnike, pšenični orah i cimet pomiješati u umiješati u ulupana jaja.
- Od ove mase napraviti 3 podloge prečnika 30 cm.
- Podloge peći 5 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 150 stepeni, i ostaviti 2 - 3 sata da se ohlade.
- Skuhati slatku pavlaku i u njoj otopiti instant kafu u prahu i sitno isječenu čokoladu.
- Puter ulupati pjenasto i umiješati ga.
- Podlogu od prhkog tijesta premazati želeom od ribizle, na nju postaviti čokoladu biskvitnu podlogu i premazati je kremom od kafe.
- Jednu na drugu postaviti i ostale kore i svaku premazati tim kremom.
- Poklopiti drugom čokoladnom biskvitnom korom i tortu, po stranicama, premazati ostatkom krema.
- Tortu posuti struganim lješnjacima i šećerom u prahu.
- Ostaviti da s hladi.
0 komentari:
Objavi komentar