Potrebno:
- 1 svejži kvasac
- 2 dcl mlakog mlijeka
- 1/2 kg brašna
- 1 jaje
- 1 i po kašičica soli (kafena)
- 1 šoljica ulja
- 1/2 margarina
Za Fil:
- 1 mladi sir
- 1 jaje i malo soli
Priprema:
- Od navedenih sastojaka umijesimo tijesto s pjenicom.
- Dobro izrađeno tijesto isječemo u 4 dijela, napravimo male hljepčiće, pokrijemo salvetom i ostavimo da stoji 20 minuta.
- Tepsiju premažemo margarinom.
- Od dignutih hljepčića razvijemo male jufkice, koje isječemo u 8 trokutova, i u svaki stavimo fil od sira.
- Zavijemo u kiflicu i redamo u podmazan pleh.
- Od ove smjese dobijemo ukupno 32 kiflice.
- Između svake kiflice stavimo mali listić margarina.
- Sačekamo 30 minuta da kiflice nadođu, te ih stavimo u prethodno zagrijanu rernu (na 150 - 200 stepeni) da se peku oko 40 minuta.
- Kada su pečene izvadimo ih i premažemo žumancetom.
- Preko žumanca pospemo malo kima.
0 komentari:
Objavi komentar