Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 1/4 kg brokule
- 1 - 2 kašike prezle
- sir
- 100 grama margarina
- 2 kašike brašna
- 3 - 4 dcl toplog mlijeka
- 2 - 3 kašike kajmaka
- isjeckani peršun
- so
Priprema:
- U slanoj vodi skuhati glavicu karfiola.
- Zatim u istoj vodi skuhati brokuli, pazeći da se ne prekuha.
- Vatrostalnu posudu pomastiti i poredati okolo karfiol iskidan na grančice, a u sredini staviti zeleni kuhani brokuli.
- Sve to preliti bešamel sosom, posuti prezlom i ribanim sirom (po želji - parmezan, trapist, gauda) i zapeći u rerni da malo porumeni.
Kako napraviti Bešamel sos:
- Otopiti 100 grama margarina, dodati 2 kašike brašna i pržiti oko minute.
- Dodati 3 - 4 dcl toplog mlijeka, pazeći da se sos ne gruda.
- Dodati so, 2 kašike kajmaka i isjeckanog peršuna.
Ugodan tek !
0 komentari:
Objavi komentar