Ads 468x60px

Zapečeni karfiol i brokuli



 Sastojci:
  • 1 glavica karfiola
  • 1/4 kg brokule
  • 1 - 2 kašike prezle
  • sir
  • 100 grama margarina
  • 2 kašike brašna
  • 3 - 4 dcl toplog mlijeka
  • 2 - 3 kašike kajmaka
  • isjeckani peršun
  • so


Priprema:
  • U slanoj vodi skuhati glavicu karfiola.
  • Zatim u istoj vodi skuhati brokuli, pazeći da se ne prekuha.
  • Vatrostalnu posudu pomastiti i poredati okolo karfiol iskidan na grančice, a u sredini staviti zeleni kuhani brokuli.
  • Sve to preliti bešamel sosom, posuti prezlom i ribanim sirom (po želji - parmezan, trapist, gauda) i zapeći u rerni da malo porumeni.

Kako napraviti Bešamel sos:
  • Otopiti 100 grama margarina, dodati 2 kašike brašna i pržiti oko minute.
  • Dodati 3 - 4 dcl toplog mlijeka, pazeći da se sos ne gruda.
  • Dodati so, 2 kašike kajmaka i isjeckanog peršuna.


Ugodan tek !

0 komentari:

Objavi komentar