Ads 468x60px

Musaka od plavih patlidžana



Potrebno:

  • 4 veća patlidžana
  • 1/2 kg junetine
  • 8 jaja
  • 3 srednja paradajza
  • 1 glavica luka

  • 300 grama ulja
  • 1/2 litar mlijeka
  • 30 grama brašna
  • peršunov list
  • so
  • biber

Priprema:

  • Patlidžane ogulimo, narežemo ih uzduž na tanje kriške, posolimo i ostavimo da stoje.
  • Na ulju ispržimo isjeckani luk, dodamo sitno nasječeni zreli paradajz i meso koje smo dvaput samljeli.
  • Posolimo i citavu masu malo propržimo.
  • Zatim masu skinemo sa štednjaka, dodamo biber i isjeckani peršunov list.
  • Osoljene patlidžane ocijedimo između dlanova i svaku krišku naprije uvaljamo u brašno, a zatim u jaja pa ih pržimo na vrućem ulju.

  • U vatrostalnu posudu stavimo naizmjenično red po red patlidžana i mesa, dok sve ne potrošimo.
  • Na vrhu treba da stoje patlidžani.
  • Preostalih 4 jaja razmutimo mlijekom i prelijemo musaku.
  • Pečemo je u prethodno zagrijanoj pećnici na srednjoj temperaturi, dok joj se odozgo ne uhvati kora.

Ugodan tek !

0 komentari:

Objavi komentar