Ads 468x60px

Kelj specijalitet



Priprema:

  • Jednu glavicu kelja obariti.
  • Velike liske pokidati, a sredinu isjeckati sitno.
  • Pola kilograma mljevenog mesa izmiješati sa lukom, soli, biberom te dodati jedno jaje i jednu kašiku prezle.
  • Sve pomiješati sa isjeckanim keljem.
  • Vatrostalnu posudu obložiti velikim liskama kelja i istresti mesu masu, te pokriti sa 2 - 3 velike liske kelja i posuti cašom vode.
  • Poklopiti i peći na 180 stepeni 20 minuta.
  • Kada bude gotovo isjeći na kriške.


 Sos ili umak:

  • Pola litra mlijeka i 2 kašike maslaca prokuhati.
  • Prečiniti brašnom rjede.
  • Dodati soli, peršuna i vegete po ukusu, i malo narendanog muškatnog oraha.
  • Kada se serviraju kriške kelja, po njima posuti sos.

Prilog: 

  • Kuhani krompir.

Ugodan tek !

0 komentari:

Objavi komentar