Kadaif
Potrebno:
- 1/2 kg kadaifa
- 7 jaja
- 7 kašika mljevenih oraha
- 1 kg šećera
- 1 prašak za pecivo
- 250 grama putera
- 1/8 litra ulja
- pleh br. 36
Priprema:
- 1/4 kg kadaifa metnuti u pleh.
- Preliti sa polovinom rastopljene masnoće (prethodno pomiješati maslac i ulje).
- Umutiti sva jaja dobro (kao za patišpanju), dodati prašak za pecivo, još mutiti zatim dodati 7 kašika oraha, pa nastaviti mutiti.
- Tu masu preliti preko kadaifa u plehu.
- Pokriti ostatkom kadaifa (1/4 kg).
- Pomastiti ostatkom masnoće.
- Staviti u rernu zagrijanu na 250 stepeni.
- Kad počne rumeniti smanjiti na 150 stepeni.
- Kada nožem ubodes sredinu i nož izađe suh - znači fil je pečen, može se isključiti rerna i kadaif je pečen.
Zaljev:
- Jedan kilogram šećera preliti sa 1 i 1/4 litra vode i kuhati 10 minuta.
- Zaliti mlak kadaif mlakim zaljevom.
- Kadaif prije zaljevanja isjeći, bolje popije zaljev.
- Pokriti i ostaviti da se potpuno ohladi.
0 komentari:
Objavi komentar