Banana torta
Kora:
Fil:
- 4 žumanjka
- 8 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 1/2 l mlijeka
- 100 grama putera
- 5 banana
Priprema kore:
- Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, dodati vruću vodu, brašno i na kraju čvrts snijeg od bjelanjaka, pomiješan s hladnom vodom.
- Istresti u podmazan kalup i peći.
- Pečeno i ohlađeno tijesto prerezati vodoravno na pola.
Priprema fila:
- Umutiti brašno u malo mlijeka, dodati žumanjke umućene sa šećerom i sve pomiješati.
- Zakuhati u mlijeku i u hladnu smjesu dodati umućen margarin ili puter.
Slaganje torte:
- Donji dio torte poprskati mješavinom vode i limuna ili rumom.
- Staviti na to pola količine banana, nasjeckanih na kolutiće i preliti polovicom fila.
- Poklopiti drugom korom (biskvitom), premazati ostatkom fila.
- Cijelu tortu premazati i okolo sa filom.
- Tortu posuti mljevenim orasima ili čokoladom po želji.
Uživajte u slatkim zalogajima !
0 komentari:
Objavi komentar