Ads 468x60px

Đuveč bez mesa



Potrebno:
  • 1 kg luka
  • 1/4 kg boranije
  • 1/4 kg graška u zrnu
  • 1/4 kg krompira
  • 2 tikvice
  • 2 - 3 češnja bijelog luka
  • list zelenog peršuna
  • 1 čaša riže
  • 1/2 kg paradajza
  • 3 - 4 paprike
  • aleva paprika
  • ulje
  • so
  • biber


Priprema:
  • 1 kg crnog luka očistiti i isjeći pa ga staviti na vrelo ulje da se prži.
  • Očistiti 1/4 kg boranije i 1/4 kg graška u zrnu, pa oboje obariti u slanoj vodi, ocijediti i dodati uprženi luk.
  • Dodati 1/4 kg na kockice isječenog krompira, 2 oljuštene i na kockice isječene tikvice, 2 - 3 češnja bijelog luka i lišće zelenog peršuna.
  • Sve to dobro izmiješati, dodat čašu oprane i očišćene riže.
  • Cijelu masu staviti u zemljani đuveč, isjeći 1/2 kg paradajza, 3 - 4 paprike, posoliti, pobiberiti - sve još jednom izmiješati i dodati malo aleve paprike.
  • Đuveč zaliti sa dosta ulja.
  • Peći ga u rerni pred ručak i odmah iznijeti na sto i služiti.


Ugodan tek !

0 komentari:

Objavi komentar