Potrebno:
- 1 kg luka
- 1/4 kg boranije
- 1/4 kg graška u zrnu
- 1/4 kg krompira
- 2 tikvice
- 2 - 3 češnja bijelog luka
- list zelenog peršuna
- 1 čaša riže
- 1/2 kg paradajza
- 3 - 4 paprike
- aleva paprika
- ulje
- so
- biber
Priprema:
- 1 kg crnog luka očistiti i isjeći pa ga staviti na vrelo ulje da se prži.
- Očistiti 1/4 kg boranije i 1/4 kg graška u zrnu, pa oboje obariti u slanoj vodi, ocijediti i dodati uprženi luk.
- Dodati 1/4 kg na kockice isječenog krompira, 2 oljuštene i na kockice isječene tikvice, 2 - 3 češnja bijelog luka i lišće zelenog peršuna.
- Sve to dobro izmiješati, dodat čašu oprane i očišćene riže.
- Cijelu masu staviti u zemljani đuveč, isjeći 1/2 kg paradajza, 3 - 4 paprike, posoliti, pobiberiti - sve još jednom izmiješati i dodati malo aleve paprike.
- Đuveč zaliti sa dosta ulja.
- Peći ga u rerni pred ručak i odmah iznijeti na sto i služiti.
Ugodan tek !
0 komentari:
Objavi komentar